One Piece 1: Romance Dawn – Dobrodružství začíná

Aneta "Youko Akira" Jones
0 komentárov

Zlatý vek pirátov. Monkey D. Luffy ašpiruje na jedného z nich. Nechce byť ale len obyčajný pirát. Luffy sa chce stať kráľom pirátov. Preto potrebuje loď, posádku, a dostať do rúk One Piece – Veľký poklad po legendárnom pirátovi Gold Rogerovi. Niekde tam ďaleko vo svete čaká na objav.

Niečo o sérii

Manga One Piece začala vychádzať koncom deväťdesiatych rokov, konkrétne v júli 1997. Pomaly ale isto sa tak blíži k tridsiatim rokom vydávania. Okrem úcty hodného veku sa One Piece pyšní neuveriteľnými 108 zväzkami a to manga stále nie je ukončená. Vďaka počtu vydaných zväzkov je teraz dvadsiatou najdlhšou sériou, ktorá kedy bola vydaná. Prvenstvo teraz drží manga Golgo 13 (1968 – doteraz) s 212 knihami. Aj keď najdlhšou mangou sveta sa zrejme nestane, drží iné prvenstvo. One Piece drží Guinessov svetový rekord za najviac vydaných výtlačkov od jedného autora. Momentálne ich je viac ako 520 miliónov! V rokoch 2008 – 2018 to bola najlepšie predávaná manga v Japonsku a ako jediná manga séria  zvládla predať nad 1 milión kópií pri 100 zväzkoch.

Zatiaľ sa nevie, aká dlhá nakoniec manga bude, odhaduje sa, že môže skončiť pri čísle 120, ale kto vie?

Ako sa One Piece na český trh dostal

Pokiaľ si myslíte, že nakladateľstvo CREW oznámilo One Piece mangu len preto, že hraný seriál od Netflixu mal úspech, mýlite sa. Skutočnosť je taká, že o tejto sérii sa uvažovalo dlho a keď sa seriál ohlásil, CREW už vedela, že mangu vydávať bude. Riaditeľ nakladateľstva Petr Litoš sa pri novinárskom krste mangy vyjadril, že nechceli byť zapamätaní ako tí, ktorí mangu nevydali. Momentálna situácia na trhu je priaznivá, CREW vydáva mangu už 13 rokov, za ktoré získalo mnoho cenných skúseností.

Vydávanie tejto mangy bude trvať asi dve dekády, ale aby vydavateľstvo mangu dohnalo čo najskôr, bude vydávať úctyhodných ŠESŤ zväzkov ročne! Dokonca si pre nás pripravilo chuťovku, manga dostane boxy. Prvý box príde pri dvanástich knihách, čo činí prvú dejovú linku, a krabičku si budete môcť kúpiť aj samostatne po pozbieraní všetkých kníh. No nerozmaznávajú nás?

Straší vás, že aj pri závratnom tempe bude vydávanie trvať cez dekádu? To je pochopiteľné. Ja však prezradím, že český preklad je oveľa vernejší originálu ako anglické vydanie. Pokiaľ neviete, americké vydanie pridalo do mangy rôzne pirátske vtipy a žargón, ktoré japonská verzia vôbec neobsahovala a preto sa nie vždy do kontextu hodia. Ak chcete mať naozaj autentický zážitok, česká verzia je tá správna cesta.

Ps.: Ak neviete, kto stvárnil Luffyho pri krste (na fotke), je to Joan.

Slamený klobúk plný optimizmu – aká je teda prvá kniha?

Príbeh začína v minulosti, keď bol Monkey D. Luffy ešte malý. Krátky úvod vysvetlí prečo chce byť Luffy kráľom pirátov aj kde sa vzala jeho gumová nátura. Potom skočíme desať rokov do súčasnosti, kedy sedemnásťročný Luffy vypláva na more v člne bez akýchkoľvek skúseností s jediným cieľom – obstarať si loď, posádku a vydať sa do nebezpečných vĺn regiónu Veľkého pásu.

Do problémov sa dostane prakticky okamžite. O moreplavectve nič nevie, nebyť šťasteny, bolo by príbehu koniec. Jeho dobrosrdečnosť a gumová sila ho vytiahne zo šlamastiky, získava prvých nepriateľov aj spojencov. A tak je chlapec so slameným klobúkom o mikrokúsok bližšie ku svojmu snu.

One Piece je manga o priateľstve. Luffy je optimista skrz-naskrz. Je trošku naivný, možno až prihlúply. Na ľudí má však čuch, dobrým pomáha, zlých čaká jeho gumová päsť. Pirátsky svet sa s nikým nemazná, pokiaľ to nejde po dobrom, zrejme sa k riešeniu budete musieť prebiť. A všetko ide lepšie, keď vás v cieľoch podporujú kamaráti. A je to práve Luffy, ktorý hneď v prvom zväzku učaruje prvej osobe, ktorú stretne. Koby celý život robí poskoka iným, nikdy neočakával, že by sa mu mohol splniť sen. Náhoda ho spojí s Luffym, ktorý si hneď zaumieni, že Kobymu pomôže, a to aj za cenu, že jeho sen je z časti v rozpore s tým jeho. Taký dobrák to je.

Každý sme strojcom svojho šťastia, avšak priateľská pomoc a poštuchnutie k akcii prospeje každému. Ako si plníme sny, chceme vidieť aj našich kamarátov šťastných plniť si tie ich. One Piece túto myšlienku zachycuje už v prvej knihe.

Vizuálna paráda

Pirátsky One Piece patrí k tým mangám, ktoré okamžite spoznáte vďaka unikátnej kresbe. Na prvý pohľad pôsobí jednoduchšie ako iné, napríklad tieňovanie príliš nehľadajte. To ale neznamená, že by kresba bola slabá. Autor totiž nedostatok bežných techník kompenzuje na neuveriteľne detailných dizajnoch postáv. Kde je treba, Eiičiró Oda vie navodiť tú správnu atmosféru, panely pôsobia intenzívne, hravo, emočne.

Postavy sú jedinečné, ich vzhľad podtrháva ich vlastnosti, takže často vyzerajú ako paródie samých seba – rukatí, nohatí, nabúchaní, guľatí, námorní lupiči sú všetkých veľkostí, tvarov aj farieb. To platí aj o ich garderóbe – keď už som raz pirátom, prečo by som sa mal limitovať na šatníku?

Oplatí sa čítať!

Prvý zväzok dlhých sérií sa často stretá so zmiešanými recenziami. Predstaviť postavy, svet, navodiť zápletku, ašpirácie, to všetko a ešte viac je ťažký oriešok. Autor toto zvládol ukážkovo, možno by sa dalo povedať skoro dokonale. K tomu do solídneho začiatku deja dokázal dostať mnoho humoru. Vtip dostal aj do panelov, kde by ste si ho nikdy nevedeli predstaviť a mangu tým vôbec nepokazil. Humor funguje tak dobre, že to snáď nie je možné!

Mangu o pirátovi v slamenom klobúku nemôžete prehliadnuť. Je to jednoducho povinnosť.

Recenzovaná verzia:

  • Názov: One Piece 1: Romance Dawn – Dobrodružství začíná
  • Vydavateľstvo: Crew
  • Autor: Eiičiró Oda
  • Preklad: Petr Kabelka, Eliška Kabelková Vítová
  • Väzba: brožovaná
  • Jazyk: český
  • Počet strán: 212
  • Rozmer: 128 × 182 mm
  • Rok vydania: 2024
  • ISBN: 978-80-7679-564-8

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ

Pridaj komentár

Tento obsah sa nedá kopírovať.