Leviatan 1

Aneta "Youko Akira" Jones
0 komentárov

Pred sto rokmi sa zdvihla hladina oceánov. Celá planéta sa ocitla pod vodou. Svetu teraz nevládnu ľudia, ale vodné príšery. Ľudstvo prežíva v malých komunitách prakticky kúsok od vyhynutia. Bota a Rita sú súrodenci žijúci na lodi spolu s ich milujúcim otcom. Ten riskuje život, aby svoje deti obránil, lenže pokúšanie osudu sa jedného dňa nepodarí. Podarí sa Botovi a jeho malej sestričke prežiť?

Mokrá smrť všade okolo

Keď je vaším jediným životom jedna loď na nekonečnej vodnej mláke, začnú vás ľahko lákať neprebádané hlbiny. Teda do momentu, než pochopíte, čo sa v nich skrýva. Zvedavosť vystrieda strach a neskôr priamy horor, keď zistíte, že tie príšery nie sú limitované len na podvodný svet. Presne na túto realitu prišiel Bota, keď sa cítil neohrozeným bádateľom, ktorého na uzde držal len jeho otec. Až jeho brutálna smrť mu otvorila oči. Nebyť Kany, záhadnej ženy, ktorá ich na poslednú chvíľku zachráni, on aj jeho sestrička by sa stali krmivom pre príšery.

Tento webtoon získal niekoľko ocenení. Na obálke sa blýskajú ceny Busan Webtoon Festival, Our Today’s Manhwa, Manhwa Webtoon SF Award a Korea Content Awards. Postapo svet plný nebezpečných rýb síce nie je úplnou novinkou, ale je jednoznačne jedným z netypickejších prostredí. V záplave rôznych dungeonov a iných generických fantasy je to určite vítaný aspekt.

Krvavá akcia

Zatiaľ to znelo skôr na schovávačku so snahou o prežitie než na súboj, ale opak je pravdou. Leviatan sľubuje kopu krvi a rôznych telesných kusov – ľudských aj monštruóznych – čo samozrejme znamená, že sa dočkáme epických súbojov. Prevládajú hlavne čepele, ale nájdu sa aj explózie a ktovie čo si pre nás autor nachystal v ďalších knihách.

Hlavne je treba povedať, že Leviatan je postapo webtoon, ale hlavne, je to tiež šónen. Na začiatku klame telom, lenže potom príde na scénu Kana – klasická bielovlasá dievčina s ladnými krivkami, kamenným výrazom, páskou cez oko, dvomi obrovskými čepelami na chrbte a miesto brnenia či inej telesnej ochrany preferuje vrchný plavkový diel… Presne tak, generický fanservisový materiál práve dorazil.

Nuž, či bude Leviatan pre vás alebo nie musíte usúdiť sami. Pre mňa je Kana odpudzovačom. Predsa len v mojom veku a rozpoložení toto nie je gro, ktoré by ma ťahalo k pokračovaniu tejto série, ale je mi tiež jasné, že mnoho ďalších fanúšikov bude práve Kana tou správnou návnadou. Prvá kniha navnadila atmosférou a akciou, príbeh ešte len začal, nie je možné odhadnúť, kam sa bude uberať. Takže neostáva nič iné, než sa ponoriť do čítania!

Recenzovaná verzia:

  • Názov: Leviatan 1
  • Vydavateľstvo: Crew
  • Autor: Kjongtchak I (príbeh), Mijong NO (kresba)
  • Preklad: Eliška Karbanová
  • Väzba: brožovaná
  • Jazyk: český
  • Počet strán: 272
  • Rozmer: 150 × 210 mm
  • Rok vydania: 2024
  • ISBN: 978-80-767-9630-0

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ

Pridaj komentár

Tento obsah sa nedá kopírovať.