Šógunův popravčí – Legendární komiksové dílo, odkrývající fascinující části japonské historie.

Otaku Nest
0 komentárov

Asaemon Jamada třetí je oficiální šógunův otameši. To znamená, že pro šóguna testuje kvalitu mečů. Zkoušek je mnoho, testují se na vodě, na rohožích… ale žádná zkouška by nebyla kompletní, kdyby se meče nevyzkoušely na lidském těle. Na těle mrtvém, i živém.

A proto Asaemonova funkce zahrnuje ještě jednu věc.

Popravy.

Šógunův popravčí je titul, který překračuje hranice mangy,“ říká Jiří Pavlovský, šéfredaktor Nakladatelství CREW. „Je to skvělý historický příběh, který nadchne všechny, které aspoň trochu zajímá japonská historie, nebo se jim třeba jen líbil seriál Šógun. Scenárista Kazuo Koike je fanatik ohromujících historických detailů, takže tady se dozvíte věci o japonském soudnictví, požárnictví, výrobě mečů, úplatcích či i o společenských změnách, díky kterým se najednou samurajové ocitají na dně společnosti. A do toho jsou vlastně všechny příběhy historické kriminálky, což zase osloví ty, kteří četli Příběhy soudce Ti či Případy bratra Cadfaela.“ 

Ale to není všechno. Šógunův popravčí přináší i (chvílemi dost syrová a krutá) lidská dramata a samozřejmě i samurajskou akci, silné emoce, a i trochu erotiky

Ačkoliv jsou hrdinovy osudy smyšlené, příběhy vycházejí ze skutečných událostí a jsou precizně zasazené do kontextu historických reálií. Není divu, když jsou pod touto knihou podepsaní dva giganti japonského samurajského komiksu, Kazuo Koike a Góseki Kodžima!

Kazuo Koike je skutečně jednou z největší ikon japonské kultury. Jeho Šurajuki hime (Lady Snowblood) řadí Quentin Tarantino mezi své zásadní inspirace pro Kill Billa. Dalším slavným dílem je Kozure ókami (Vlk samotář a mládě), příběh zavrženého samuraje, který vyráží na cestu pomsty, a sebou bere kočárek se svým malým synkem. Tohle dílo bylo mnohokrát imitované a inspirovalo mnoho dalších komiksů, knih i filmů. Na něm také pracoval s dokonalým kreslířem Gósekim Kodžimou, se kterým se setkali i nad Šógunovým popravčím.

„Po Šógunovu popravčím jsme sáhli z mnoha důvodů,“ říká Jiří Pavlovský. „Jednak je to perfektně vyvážený mix toho nejzajímavějšího z japonské historie a strhujících dramat, a jednak jsou knihy složené z jednotlivých uzavřených příběhů, takže se dají číst samostatně, což je pro seznámení s autorem ideální.“

Obsáhlá, více než 750stránková komiksová kniha přináší jedenáct příběhů, které ukazují různé tváře starého Japonska, se vším tím dobrým i špatným, co k němu patřilo. Směs krásy a brutality, emocí i nelítostnosti. Je to opravdu pohled do jiného, fascinujícího světa.

Navíc je součástí knihy i obsáhlý doslov překladatelky Anny Křivánkové (která na tom odvedla neskutečnou práci – většina textu vyžadovala podrobnou historickou rešerši), která zasazuje komiks i dobu do patřičných souvislostí. Šógunův popravčí je uchvacující vhled do japonské historie… a stejně tak uchvacující komiks.

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ

Pridaj komentár

Tento obsah sa nedá kopírovať.