Animefest, největší festival pro fanoušky komiksů, sci-fi, fantasy a cosplaye již za týden v Brně

Otaku Nest
0 komentárov

O víkendu od 24. do 26. května se na brněnském výstavišti uskuteční už 19. ročník Animefestu – největšího českého festivalu popkultury, který již před lety rozšířil záběr i mimo japonskou kulturu. Návštěvníky čekají české premiéry animovaných filmů, záplava kostýmů i japonské módy, ale také poučné i zábavné přednášky, ukázky bojových umění, přehlídka tvorby českých i zahraničních umělců a napínavé soutěže.

Mezi hlavní hosty letošního ročníku patří Tecuró Šimaguči, který se proslavil jako choreograf bojových scén filmu Kill Bill a spoluprací s Hirojukim Sanadou, hvězdou seriálu Šógun. Ten vystoupí s úžasným samurajským vystoupením svého souboru Kamui. Z USA dorazí světoznámá cosplayerka Yaya Han, která již přes 20 let patří mezi přední propagátory cosplaye i v mnoha televizních show. Poprvé do Evropy přijede umělkyně Kei LaVonne z USA, která se svými šperky značky Néant Glass proslavila i v prestižních buticích v Japonsku.

Animefest v roce 2004 začínal jako akce pro podporu moderní japonské kultury, ale postupně se s narůstajícím počtem návštěvníků rozšířil také program festivalu. Nyní si plné tři dny programu užijí nejen fanoušci anime a mangy, ale celkově příznivci komiksů, sci-fi, fantasy, počítačových her, módy, umění nebo cosplaye (kostýmů postav). Loňský ročník navštívilo 29000 účastníků, letos organizátoři očekávají návštěvnost ještě vyšší.

Program festivalu na brněnském výstavišti obsadí pavilony A1, A2, E a také venkovní prostor. V programu je připraveno mnoho přednášek věnovaných asijské kultuře, historii, moderní technice, hrám a podobně, ve workshopech si návštěvníci mohou sami vyzkoušet například skládat origami, bubnovat na japonské bubny, japonské vázání knih nebo naučit se základy japonštiny.

Ve Stanu bojovníků si návštěvníci zašermují nebo vyzkouší japonská bojová umění, hned vedle najdou rozšířenou pohybovou stage s ukázkami a výukou japonských tradičních i moderních k-pop tanců. Velkou část pavilonu A2 zabírá Artist Alley, místo pro prezentaci českých i zahraničních kreslířů a tvůrců a v pavilonu A1 můžete v Cosplay village potkat české cosplayery i zahraniční cosplayerské hosty.

Přízemí pavilonu E zabírá hala plná prodejních stánků s oblíbenými suvenýry, první patro je vyhrazeno herně deskových a karetních her – od Go po moderní deskovky a nezapomínáme ani na dětské a rodinné hry. V počítačové herně LanCraft najdete velký výběr počítačových i konzolových her a čeká vás i virtuální realita.

Ve venkovních prostorách letos Animefest připravil výrazně rozšířenou nabídku tématických stánků s občerstvením, čeká na vás přes padesát stánků s obrovským výběrem pokrmů převážně japonských, korejských či vietnamských, ale i mnoha dalších specialit.

Novou částí programu je Art stage, kde můžete umělcům nahlédnout pod ruku a přiučit se něčemu novému – dozvíte se mimo jiné, jak vznikají ilustrace pro světově populární deskové hry, jak se tvoří vizuál kanálu ČT:D nebo jak graficky upravit mangy a komiksy pro české vydání. Další novinkou v programu je Křemíkárna, část věnovaná technologiím, kde si můžete popovídat s virtuální maskotkou Animefestu nebo se sami stát dračím maskotem.

Vrcholem festivalu jsou každoročně cosplay soutěže, ve kterých se ti nejlepší z českých tvůrců utkají o hodnotné ceny a postup na mezinárodní finále. Letos poprvé je Animefest součástí největší a nejprestižnější soutěže World Cosplay Summit – dvojice výherců bude reprezentovat Česko na finále v Japonsku. Také pošleme české zástupce do celoevropských soutěží Extreme Cosplay Gathering v Paříži a Tournament of Champions ve Vídni. Čeští tvůrci mají ve světě velmi dobré renomé díky mnoha úspěchům, například na soutěži European Cosplay Gathering získal v roce 2018 trojice Germia, Ketrin a Ali první místo v kategorii skupin a v roce 2022 dvojice Kate a Tery třetí místo.

Animefest letos více myslí na rodiny s dětmi a připravil velký dětský koutek se zázemím pro rodiče a hrami pro děti. Pro děti jsou také připraveny aktivity v rámci hry po celém festivalu. Pro děti do 8 let je vstup zdarma, do 12 let se slevou a pro rodiny je připraveno výhodné vstupné.

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ

Pridaj komentár

Tento obsah sa nedá kopírovať.