Deadpool: Samuraj

Aneta "Youko Akira" Jones
0 komentárov

Všetkými obľúbený ukecaný žoldnier sa dostal do mangy! Oslavujte, búchajte ohňostroje, radujte sa, plačte od radosti! Takúto mangu ste v ruke ešte nedržali, to vám garantujem.

Nie je tajomstvo, že Deadpool chce byť hrdina. X-meni to síce nie sú, môžeme však oponovať, že je to niečo lepšie. Deadpool sa stane Avengerom!

Iron Man Deadpoola pozval, aby sa pripojil k novovzniknutej japonskej divízii. Samurajský oddiel sa tak stane zámienkou, ako dostať skvelo zaplatené a do toho si užiť super výlet. Čo by sa tak mohlo pokaziť?

No tak napríklad nebude očakávať, že sa zapletie s Lokim. Že ho naporcuje Thanos, s tým asi tiež úplne nerátal. Eh, ale nebudeme prezradzovať všetko, to by ste o tú bizarnosť prišli. Musíte si to užiť plnými dúškami.

Klasický Deadpool v novom šate

Kto pozná Deadpoola, či z komiksov, alebo filmu, neprekvapí ho neustále vtipkovanie a referencie na rôzne osoby či iné filmy a komiksy. V tomto prípade teda nie je prekvapivé, že si Deadpool berie na paškál anime a mangu. Ale to, ako sa mu to podarí, to je WOW. Asi tak úplne nebudete očakávať to, čo nám autori naservírovali. Zmienok na rôzne mangy je požehnane, spomeniem len tri z mnohých: Moje hrdinská akademie, Zabiják démonů, Inujaša. Ale napadlo by vám, že by niektoré postavy priamo u Deadpoola hosťovali?

Aby nebol žoldnier na všetko sám, dostane do počtu dvoch kolegov, resp. kolegyne. Toto je jeden z najslabších aspektov mangy. Dve roztomilé dievčatká sú verziami Spider-Mana a Venoma z Aliexpressu. Nie sú zaujímavé, sú to klasicky otravné hyperaktívne roztomilé školáčky s nulovou personalitou. Spider Sakura nemá ani originálne podaný príbeh, je to priama kópia Petra Parkera. Neiro Aratabi je idol, speváčka, ktorá hosťuje symbionta. A aká je medzi nimi chémia? Spider Sakura je totálna fanynka Neiro. Čo bude robiť ona, to robím ja! Ešte, že v mange sa ukáže aj Truck-kun… (Keď nevieš, nájdi si to meme cez Google, neoľutuješ)

Slabý dej a postavy vykompenzované úžasným spracovaním

Deadpool – Samuraj určite zabaví. Manga prekypuje hravosťou a kreativitou. Paroduje čo sa dá, eastereggy sú schované aj tam, kde ich nečakáte, štvrtá stena je neustále prelomená. Lenže ten dej sa musí neustále opierať o barle, ako keby utrpel hnusnú zrážku.

Lokiho dôvod k páchaniu zla je stupídny, aj keď mierne vtipný. Deadpool sa neustále mláti s ďalším, ďalším a zase ďalším nepriateľom, ktorí sa silovo stupňujú bez nejakých následkov. Aby to zvládol, volá si na pomoc rôzne osoby. Tie niekedy prídu, inokedy nie. Spoločné majú všetky postavy ale to, že majú personalitu papierovej makety. Dá sa na ne pozerať, ale veľa srandy s nimi nie je. Hviezdou je preto stále len Deadpool, čím je aspoň špeciálny, ale kvalite to nepridáva.

Čo však môžem vychváliť do nebies je epickosť nápadov v kresbe. Maximálna hravosť. Odlišné štýly kresby a spracovania vám odpália mozog. Napadlo vám pozerať na mangu hore nohami? Čo tak vymeniť manga kresbu za niečo iné? Môže krvavá bitka mať vplyv na panely? Povedzme, že v tomto smere sa fakt nudiť nebudete.

Deadpool: Samuraj je zaujímavým prírastkom do zbierky fanúšikov Marvelu aj mangy. Slabší príbeh a nič moc postavy to síce pokazili, ale aj tak to bola divoká jazda. A to sa počíta.

Recenzovaná verzia:

  • Názov: Deadpool – Samuraj
  • Vydavateľstvo: Crew
  • Autor:  Sanširó Kasama (príbeh), Hikaru Uesugi (kresba)
  • Preklad: Filip Drlík
  • Väzba: brožovaná
  • Jazyk: český
  • Počet strán: 460
  • Rozmer: 145 × 215 mm
  • Rok vydania: 2024
  • ISBN: 978-80-7679-567-9

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ

Pridaj komentár

Tento obsah sa nedá kopírovať.