Solo Leveling 1

Aneta "Youko Akira" Jones
0 komentárov

U niektorých ľudí sa prebudili nadprirodzené schopnosti, vďaka ktorým sú silnejší ako bežní občania. Začali si hovoriť lovci. Čistia po svete objavujúce sa dungeony plné príšer. Činu Song je tiež lovec. Lovec triedy E, takzvaná najslabšia zbraň ľudstva. Nedokáže bez pomoci prežiť ani najslabší dungeon. Ale nemocničné účty jeho matky a školné mladšej sestry ho nútia nasadzovať krk stále dokola. Šťastie nie je nekonečné a pri čistení obyčajného dungeonu nízkej úrovne sa to škaredo pokazí…

Prvý webtoon v Česku

Pôvodne internetový formát komiksov, ktorý vznikol v Kórei si našiel cestu k nám. Obľúbenosť webtoonov stále rastie, v krajine vzniku je v súčasnosti populárnejší ako manga/manhwa. Vďaka internetovému vydávaniu dokážu tvorcovia jednoducho reagovať na súčasné dianie vo svete aj svojich fanúšikov. Kresba je svižná, dynamická a farebná, čím sa od čierno-bielej mangy kompletne odlišuje.

Solo Leveling je adaptáciou fantasy webnovely z roku 2016. Komiksová adaptácia začala vychádzať v roku 2018. Delila sa na dve sezóny, prvá skončila v marci 2020 a druhá v decembri 2021. Dokopy Solo Leveling získal deväť knižných zväzkov. Webtoon sa stal okamžitým hitom, fanúšikovia vyzdvihujú svieži dej s dobrým tempom a nádhernú farebnú kresbu.

Jednoduchá téma s nadpriemerným spracovaním

Solo Leveling má veľmi jednoduchý dej. Hrdina sa snaží získať peniaze nebezpečným zdolávaním nepriateľov kvôli svojej rodine. Ostatní nechápu, prečo to už dávno nevzdal a necháva sa stále kynožiť. Zahanbený svojou situáciou, Činu sa nikomu nezdôverí. A tak život pokračuje ďalej a hrdina sa modlí, aby každý jeho ďalší dungeon nebol posledným.

Keď sa zdá, že by sa Činu mohol stať silnejším, pochopiteľne neotáľa a chytí sa príležitosti. Než sa tak stane, musí prejsť traumatickým zážitkom. Nebyť zdravého úsudku a schopnosti rýchlo lúštiť zadania, Činu by na svete už nebol. Nie všetci jeho spolubojovníci boli šťastliví. Teraz mu možno svitá na lepšie časy. Uvidíme, kam to lovec levelu E nakoniec dotiahne. Takto začína prvá kniha hitovky z Kórei.

Komiks vo veľkom pripomína isekai s fantasy svetom a hernými prvkami. Pri čítaní mi prišiel najviac podobný Sword Art Online. Akcia je rýchla, dungeony sú temné, postavy prekypujú emóciami – odhodlaním, nádejou, strachom, pochybnosťami…

Začiatok série nám nepovedal, ako sa dugeony začali objavovať v bežnom svete. Jediná informácia je, že keď sa dungeon objaví, je potrebné zničiť bossa čo najskôr, inak sa príšery z dungeonu dostanú do ľudského sveta. Existujú cechy (guildy) lovcov,  ale zatiaľ o nich nemáme žiadne informácie. Ako sa ľudia postavili tejto novej prírodnej katastrofe? Študujú tieto anomálie? Kde sa objavil prvý dungeon a aký mal impakt? Čo politická scéna? Majú lovci nejaké iné výhody v spoločnosti? Je tu toho mnoho, čo si pýta zodpovedať. Pri zameraní na hlavného hrdinu ani nie je jasné, či sa niekedy o svete dozvieme viac.  Zatiaľ to proste berieme tak, že to takto je a hotovo.

Čo autor nezodpovedal, to vykompenzoval umelec Songnak Čang zodpovedný za kresbu. Farebné schémy sú lahoda, kompozícia panelov je mňam. Rýchlo plynúci dej ku kresbe presne sadol. Každá stránka si zaslúži obdiv.

Webtoony v Česku začali silno, zrejme tým najlepším, čo môže teraz scéna ponúknuť. Fanúšikovia akcie, videohier, LitRPG, šónenu aj isekai si na Solo levelingu zgustnú.

Recenzovaná verzia:

  • Názov: Solo Leveling 1
  • Vydavateľstvo: Crew
  • Autor: Sorjong Ki (príbeh), Čchugong (príbeh), Songnak Čang (kresba)
  • Preklad: Štěpánka Horáková
  • Väzba: brožovaná
  • Jazyk: český
  • Počet strán: 320
  • Rozmer: 150 × 210 mm
  • Rok vydania: 2024
  • ISBN: 978-80-7679-532-7

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ

Pridaj komentár

Tento obsah sa nedá kopírovať.